Q-dance

Men schrijven over 1999; een vriendengroep uit Landsmeer heeft het idee om oude housemuziek nieuw leven in te blazen. Onder de naam Qlass Elite creëert de groep vrienden het concept Houseqlassics, waarvan twee edities gehouden worden. In het jaar 2000 voegt de organisatie een aantal nieuwe evenementen aan de agenda toe, waaronder Qlimax en 91-91. In het jaar 2001 veranderen ze echter de naam van het bedrijf naar Q-dance, en sindsdien zijn alle evenementen welke door hen georganiseerd worden gemakkelijk te herkennen aan de letter Q in de naam.

In 2001 introduceerde Q-dance het concept Qlubtempo, waarbij een geheel nieuwe muziekstroming zijn intrede deed. Hardstyle was geboren, en groeide in razend tempo binnen enkele jaren uit tot een populair muziekgenre binnen de dancescene dat zijn weerga niet kent. Het is heden ten dage nog steeds de prominente muzieksoort op de evenementen georganiseerd door Q-dance.

Het jaar daarop besloot de organisatie dat het evenement Qlimax groter kon. Ze verhuisde van het Beursgebouw in Eindhoven naar het Thialf stadion in Heerenveen. Dit was echter slechts geschikt voor het jaar 2002, want ook deze venue bleek te klein. Voor 2003 werd dan ook gekozen om het nóg grootser aan te pakken, en werd het Gelredome in Arnhem het toneel van het immens populaire feest. Sindsdien vindt Qlimax hier nog elke jaar plaats.

Met het festival Q-BASE ging Q-dance voor het eerste de landsgrenzen over. Op de verlaten RAF-luchtmachtbasis in het Duitse Weeze werd een festival neergezet met internationale allure. Q-dance had als doel een internationaal evenement te organiseren waar bezoekers vanuit heel Europa samen zouden komen om te feesten. Dit concept is 14 jaar lang razend populair gebleken, met vanaf 2006 de befaamde 16 uur durende editie.

Rond het jaar 2005 nam Q-dance als organisatie een steeds prominentere plek in België in. Met een eigen stage op Tomorrowland in 2005 en een Belgische editie van Qlimax in 2006, zette het evenementenbureau voet aan de grond bij onze zuiderburen. Het eerste Belgische Q-dance festival bleef dan ook niet lang uit, en werd The Qontinent in 2008. Inmiddels had Q-dance dan ook een kantoor in Antwerpen gevestigd.

Buiten de landsgrenzen van Europa was dus gelukt, nu was het doel om buiten de grenzen van ons continent te gaan. Australië was in 2008 dan ook het hoofddoel, waar een tournee langs de grote steden Melbourne, Sydney en Brisbane een groot succes bleken. Later in datzelfde jaar vonden nog twee edities meer van X-Qlusive Showtek plaats in the land down under.

steadyincome