MOJO Concerts

Opgericht in 1968 is MOJO Concerts de langstlopende evenementen organisator die ons land rijk is. Daarbij mogen ze al ruim 40 jaar de titel dragen van grootste concertpromotor van Nederland. Het evenementenbureau organiseert een keur aan evenementen, waarbij zowel outdoor festivals, indoor festivals als concerten in zalen tot hun repertoire behoren. Ze organiseren maar liefst meer dan 200 shows per jaar, en verkopen jaarlijks circa 1 miljoen tickets.

De oprichting van MOJO vond in 1968 plaats op een zolderkamertje in Delft en startte als eenmanszaak gerund door Berry Visser. Visser organiseerde enige tijd kleine evenementen in een zaaltje van Delftse studentenvereniging Sint Wolbodo. Voor deze evenementen boekte hij onder de naam MOJO Theater diverse singer-songwriters en andere kleinkunstenaars. Toen discotheek Polly Magoo startte, besloot Visser popconcerten te gaan organiseren. Gebleken is dat dit niet onverdienstelijk was, gezien de onderneming inmiddels is uitgegroeid tot een vooraanstaande organisatie waarvan Live Nation inmiddels eigenaar is. Dit bedrijf van Amerikaanse bodem ontstond in 2005 en is wereldleider op het gebied van evenementenorganisatie in de breedste zin van het woord. In 1999 nam het MOJO Concerts over onder de naam SFX, maar staat inmiddels sinds 2006 bekend onder de naam Live Nation.

Het eerste popconcert dat MOJO Concerts boekte was in het Concertgebouw in Amsterdam, en had de popgroepen Soft Machine en Jethro Tull op het podium. Op 7 september 1969 vond dit allereerste concert onder de naam van MOJO Concert plaats, wat direct een succes bleek. Door de jaren heen organiseerde het bedrijf vervolgens legio concerten waar nationale en internationale grootheden hun kunsten stonden te vertonen. Onder andere het Popfestival Kralingen is een zeer bekend evenement. Er is feitelijk geen popster te noemen welke niet onder leiding van MOJO Concerts op een podium heeft gestaan.

Met een aantal eigen festivals houdt het echter niet op voor MOJO, want het bedrijf verzorgt daarnaast ook gedeeltelijk de boekingen en organisatie van grote festivals zoals Night of the Proms en Pinkpop. Daarbij is MOJO eveneens verantwoordelijk voor de jaarlijkse evenementen als WOO HAH!, Down The Rabbit Hole en A Campingflight to Lowlands Paradise.

Ter ere van het vijftigjarig bestaan van MOJO is het boek Van pionieren in de polder tot concertgigant uitgebracht. Hierin is een verscheidenheid aan verhalen, interviews en reportages opgetekend door de beste auteurs van Vlaanderen en Nederland. Het boek geeft je een inkijkje in de jaren van pieken en dalen, overnames, faillissementen, successen en blunders. Een echt kijkje in de veelzijdige keuken van een nuchtere Delftse concertpromotor, in de wondere wereld van internationale megasterren en spectaculaire concerten dus.

steadyincome