ID&T

Irfan van Ewijk, Duncan Stutterheim en Theo Lelie richtte in 1992 het nu wereldberoemde bedrijf ID&T op. Wanneer je goed oplet, zie je hun initialen dan ook terug in de bedrijfsnaam van de oprichters. Het allereerste evenement dat ID&T organiseerde was het dancefeest The Final Exam dat gehouden werd in de Jaarbeurs in Utrecht. Het is dan juni 1992, en ID&T mag hiermee dan ook met recht organisatie van het eerste uur genoemd worden.

Het dancefeest waarmee ID&T echt hoge ogen gooide, kwam echter enkele maanden later tot stand. In het Thialf in Heerenveen organiseerde ze Thunderdome, een succesvol evenement dat nog vele edities zou krijgen.

Radio

Naast het organiseren van festivals breidde ID&T hun repertoire enkele jaren later uit met een radiozender. Wat voorheen de New Dance Radio was, werd omgedoopt tot ID&T Radio. In 2005 verkocht ID&T de radiozender echter aan Ruud Hendriks, Marcel Dijkhuizen en Lex Harding. Drie investeerders welke de zender omdoopten tot Slam!FM, een naam die de radiozender tot op heden draagt.

Het paradepaardje

In 2000 organiseerde ID&T voor de allereerste maal het enorme dancefeest Sensation. De Amsterdam ArenA stond hiermee in het teken van 20.000 dansende en feestende mensen. Het evenement verkocht echter niet alle beschikbare kaarten, ondanks dat dit in de media wel zo omschreven werd. De tweede editie van Sensation daarentegen was wel compleet uitverkocht. Dit was dan ook de eerste editie waarin het concept Be part of the night – dress in white. uitgevoerd werd. De volledige aankleding van de Amsterdam ArenA was wit, en de bezoekers werd verzocht in witte kleding te verschijnen. De reden hiervan was het overlijden van de broer van medeoprichter Duncan, Miles Stutterheim. Alle hier opvolgende edities van Sensation zijn vervolgens steevast uitverkocht. Sensation werd daarmee dan ook het paradepaardje van ID&T als festivalorganisator. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ID&T het festival over de landsgrenzen trok, waarmee ze in de zero’s diverse edities van Sensation op plekken als Australië, Zuid-Amerika en Azië organiseerden.

Bijzonderheden

Tijdens de Winter Music Conference in Miami van 2010 werd ID&T voor de derde maal uitgeroepen tot ‘Best Event Promoter’. Een prestigieuze prijs en een eervolle titel welke de evenementenorganisator geen windeieren heeft gelegd, want in 2012 openden ze een kantoor in New York en één in Los Angeles. In 2013 werd het bedrijf vervolgens overgenomen door SFX Entertainment, een Amerikaans bedrijf dat organisator is van een diversiteit aan live evenementen. Na een respectvolle 17 jaar wordt in februari 2017 bekendgemaakt dat ID&T ophoudt met de organisatie van de Nederlandse editie van Sensation. De laatste editie vindt vervolgens traditiegetrouw plaats in de Amsterdam ArenA in datzelfde jaar. De edities van Sensation in het buitenland bestaan echter tot op heden nog steeds.

steadyincome