Oktoberfest

Het jaarlijks terugkerende volksfeest in München geldt al decennia als het grootste bierfestival ter wereld. Met jaarlijks meer dan vijf miljoen bezoekers, is dit op zijn zachtst gezegd een enorm festijn. Traditiegetrouw begint het feest op de eerste zaterdag na 15 september, om 12 uur precies. Het eindigt vervolgens op de eerste zondag van oktober. Wanneer deze eerste zondag van oktober echter voor 3 oktober valt (de Dag van de Duitse eenheid), wordt het festival verlengt en duurt het tot en met 3 oktober. Het Oktoberfest duurt dus altijd 16, 17 of 18 dagen lang.

In 1810 werd de allereerste editie van dit immense volksfeest gehouden. Het was ter ere van de bruiloft van kroonprins Lodewijk van Beieren en prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen. Omdat de Duitsers niet vies zijn van een reden om langer door te kunnen feesten, werd er in 2010 besloten om het feest een dag langer te laten voortduren. Dit was ter ere van de 200e verjaardag van het Oktoberfest.

De locatie van het Oktoberfest is traditioneel op de Theresienwiese, door Nederlanders ook wel de Theresiaweide genoemd. Dit is een terrein dat speciaal voor het Oktoberfest is aangelegd. De Theresienwiese bevindt zich op een steenworp afstand van het centrum van München, en wordt door de bezoekers ook wel liefkozend ‘de Wiesn’ genoemd. Dit is Beiers voor weiland of weide.

Een groot bronzen beeld dat aan de rand van de Wiesn staat, beeldt Frau Bavaria uit. Dit beeld symboliseert het land Beieren. Onder toeziend oog van vele bezoekers slaat de Oberbürgermeister het eerste vat bier aan, waarop hij de spreuk O’zapft is verkondigd. Dit is Beiers voor: Er is aangetapt. Dit luidt het officiële begin van het Oktoberfest in, en er mag begonnen worden met drinken en feesten. Er is tijdens het Oktoberfest veel oog voor traditie. Dit is duidelijk te zien aan de traditionele klederdracht waaronder de bekende ‘dirndl’ voor dames, en de ‘lederhose’ voor de heren.

steadyincome