Mysteryland

Sinds 1993 wordt het driedaagse dancefestival Mysteryland georganiseerd. De eerste editie van Mysteryland vond plaats in Lelystad op het Midland Circuit. De organisatie lag bij deze editie, in tegenstelling tot wat velen denken, nog niet in handen van ID&T, maar was in handen van The Nations Top (TNT), het bedrijf van Brian Bout en Sander Groet. Kleine kanttekening was echter wel dat het festival financieel gezien een drama werd, ondanks dat het in grote getale bezocht werd.

Toen één van de oprichters van ID&T, Irfan Ewijk, in 1994 Sander Groet ontmoette, besloten zij de handen ineen te slaan en de tweede editie van Mysteryland gezamenlijk te organiseren. Ondanks de ervaring van de twee organisaties mondde deze tweede editie helaas ook uit in een financieel fiasco met flinke schulden tot gevolg. Dit leidde er dan ook toe dat er in het daaropvolgende jaar geen editie van Mysteryland gehouden werd.

Met goede moed en overtuigd van de potentie van het festival werd in 1996 opnieuw een editie van Mysteryland georganiseerd. Dit keer werd het echter geen driedaags festival, maar werd het gereduceerd tot één nacht. Daarnaast werd het festival op een andere locatie gehouden, namelijk het vliegveld van Eindhoven. Gezien de opkomende populariteit van de gabberscene werd eveneens besloten om de nadruk op hardcore muziek te leggen.

In 1997 werden er maar liefst drie edities van Mysteryland gehouden. Twee daarvan vonden plaats in de Jaarbeurs in Utrecht (indoor dus), terwijl de derde op Recreatieterrein Bussloo buiten gehouden werd. Dit werd dan ook meteen de meest natte editie van Mysteryland in de geschiedenis tot dan toe. ID&T heeft alle zeilen bij moeten zetten om het voor haar bezoekers een aangenaam festival te houden. Tientallen boeren uit te omgeving werden dan ook om hulp gevraagd, zodat met balen stro de ontstane modderpoel bedwongen kon worden.

In 1998 werden twee edities van Mysteryland georganiseerd. Met in de eerste helft van het jaar een indoor editie in de Jaarbeurs, en in hartje zomer een outdoor editie op Recreatieterrein Lingebos. Dit was voor het eerst dat het Lingebos de locatie was van Mysteryland, alwaar Darkraver in vol ornaat en met knaloranje haar op het VIP-deck te bewonderen was.

De twee hier opvolgende edities van Mysteryland in 1999 en 2000 werden weer georganiseerd op Recreatieterrein Bussloo. De uitzinnige bezoekers, inmiddels uitgegroeid tot een indrukwekkende 35.000 hoofden tellende menigte, verwelkomt voor de eerste maal DJ Tiësto. De set die hij neerzette, wordt tot op de dag van vandaag beschouwt als een echte klassieker.

In 2001 is er nog een editie van het festival gehouden nabij pretpark Six Flags Holland, en in 2002 een editie op Ruigoord Amsterdam. Vanaf het daaropvolgende jaar tot op heden wordt Mysteryland echter gehouden op het Floriade terrein in de Haarlemmermeer.

Bijzonderheden

Vanaf dag één voert Mysteryland de inmiddels zeer bekende slogan “Yesterday is history. Today is a gift. Tomorrow is a Mystery!” om de sfeer van het festival te onderstrepen. Het is een afgeleide van de quote van Eleanor Roosevelt welke luidt: “Tomorrow is a mystery. Today is a gift. That is why it is called the present.”

steadyincome