De eerste festivals

We zijn in Nederland niet vies van een feestje. Zeker niet als er ook nog muziek wordt gedraaid. De festivals zijn de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten, in 2019 waren het er zelfs 1115 stuks in Nederland. Inmiddels kunnen we Nederland echt wel een festivalland noemen, maar hoe is die liefde voor het popfestival nu eigenlijk ontstaan. Wat was bijvoorbeeld het eerste popfestival?

Het eerste popfestival

Dit eerste meerdaagse rockfestival werd gehouden in 1967 aan de westkust van de Verenigde Staten, genaamd Monterey Pop. Hier ligt het fundament voor alle festivals die daarna volgden. Dit popfestivals was tevens het startschot voor de hippiebeweging en de rockbeweging. En het was het hoogtepunt van de Summer of Love. In drie dagen bezochten zo’n tweehonderdduizend bezoekers het festival. Er traden bekende en onbekende artiesten op. De onbekende namen zijn inmiddels wereldberoemd, zoals Otis Redding, The Who, Jimi Hendrix en Janis Joplin.

Woodstock

Nog zo’n bekend festival was Woodstock. Ook dit duurde drie dagen, gevuld met muziek, vrede en liefde. De eerste keer was in 1969 in het Amerikaanse dorpje Bethel. Ook hier treft men weer een mix van bekende en onbekende namen. Het geschatte aantal bezoekers is meer dan vierhonderdduizend waarvan een deel gratis het festival mee maakt. Het is prachtig om al die oude beelden op je refurbished imac terug te kijken.

Eerste Nederlandse festival

In 1967 wordt er in de Houtkamphal een negen uur durende Beatmarathon gehouden, geïnspireerd op het Monterey festival. In de Rai is er de Hai. In Den Haag bezoeken talloze hippies de La HoBloBloe. Ook op deze festivals viert de muziek, de liefde, de vrede en de hasj hoogtij. Later volgen de grote festivals zoals Lowlands in 1967 en Pinkpop in 1970. Het eerste meerdaagse buitenfestival van Europa wordt gehouden in Rotterdam, namelijk Holland Pop in 1970. Daarna zijn er nog vele festivals gevolgd en er zullen er nog vele volgen.

steadyincome