Zwarte Cross

Van oorsprong is de Zwarte Cross een crosswedstrijd uit 1997, waar alle motor-, brommer- en scooterrijders (of elk ander vervoersmiddel naar keuze) aan mee mochten doen. Het stamt af van een Achterhoeks verschijnsel uit de jaren ’60, waar pochende, veelal beschonken kroegbezoekers opschepten over hun prestaties op een brommer of crossmotor. Op dergelijke ‘zwarte crosswedstrijden’ werden ze uitgedaagd om hun vermeende begaafdheid te bewijzen.

Op de eerste editie van de Zwarte Cross in 1997 werd een crossterreintje in Hummelo geregeld, en werd het fenomeen opnieuw leven ingeblazen. Het werd direct een succes, want zelfs zonder officiële reclame meldde maar liefst 150 deelnemers zich aan voor de wedstrijd. Daarnaast kwamen er zo’n 1000 toeschouwers kijken naar de modderige race. Het einde van de dag werd bezegeld met een legendarisch optreden van de rock-‘n-roll band Jovink en de Voederbietels.

Inmiddels is het Zwarte Cross festival uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement. Nog steeds staat de crosswedstrijd centraal, maar inmiddels heeft ook een stuk cultuur van een geheel andere orde zijn plek gevonden op het festival. Zo is er tegenwoordig een theaterweide, een kinderweide genaamd ‘Het Blagenparadijs’ en een hoofdpodium. Op het hoofdpodium vinden optredens plaats van zeer grote en vooraanstaande artiesten van Nederlandse bodem, waaronder Ilse DeLange, Normaal, Krezip en natuurlijk Jovink en de Voederbietels. Het festival biedt ruimte aan maar liefst 220.000 bezoekers, en is hiermee het grootste betaalde muziekfestival van Nederland. Daarnaast heeft het de eervolle titel van grootste motorcross evenement ter wereld.

Bijzonderheden

Rikie Nijman, moeder van André Nijman (manager van Jovink) is benoemd als directeur van de Zwarte Cross. Ze is eveneens de mascotte en het logo van het festival, en er is talloze merchandise verkrijgbaar met haar afbeelding. Tante Rikie, zoals Nijman liefkozend genoemd wordt, wordt elk jaar vereerd door de bezoekers door haar op een draagstoel rond te dragen.

steadyincome