Pinkpop

De oorsprong van Pinkpop vindt plaats in 1969. Wim Wennekes en Hans van Beers organiseren een evenement op de Gulperberg, met als oorspronkelijke plan een talentenjacht in het leven te roepen. Dit idee werd echter al snel overboord gegooid, en het evenement mondde uit in een popfestival met hoofdzakelijk bands van Limburgse afkomst. Het was de bezoekers toegestaan zelf etenswaren mee te brengen, iets wat tezamen met het feit dat het festijn plaatsvond op tweede pinksterdag, leidde tot de naam ‘Pinknick’.

Het daaropvolgende jaar pakte de organisatoren het grootser aan, en werd de wens om internationale artiesten naar Limburg te halen in uitvoering gebracht. Amerikaans singer-songwriter Melanie was de uitverkorene. Helaas werd dit optreden op het laatste nippertje door ziekte van Melanie gecanceld, waardoor de organisatie besloot een tweede editie van het festival te organiseren. Dit is opgezet onder de naam Pinkpop, de naam die het festival tot op heden nog steeds draagt.

Bijzonderheden

Met zijn 50 edities is Pinkpop het langstlopende jaarlijks terugkerende popfestival ter wereld. Saillant detail is wel dat Pinkpop niet per se in het pinksterweekend valt. Wanneer Pinksteren vroeg in het jaar valt, kiest de organisatie sinds 2008 voor een weekend dat dichterbij de maand juni ligt. Dit heeft alles te maken met de beschikbaarheid van de internationale bands.

steadyincome