Festivaltrends

Festivals zijn immens populair onder liefhebbers van muziek, cultuur en sociale aangelegenheden. Het is namelijk de perfecte plek om met je vrienden herinneringen voor het leven te maken, of juist nieuwe vrienden te maken die je een onvergetelijk weekend bezorgen. Het is dan ook niet gek dat er jaarlijks nieuwe festivals bij komen in Nederland, welke dankzij goede social media promotie goed bezocht worden. Er zijn heel wat trends rondom festivals gaande die we hier wat verder zullen uitlichten.

Duurzaamheid

Eén van de belangrijkste en grootste trends hierin is namelijk het verduurzamen van festivals. Uit onderzoek is gebleken dat de muziekprogrammering inmiddels even belangrijk is geworden als de food-programmering. Het eten dient biologisch en zoveel mogelijk vleesvrij te zijn. Een festival is ook bij uitstek geschikt om eens creatief te eten, zoals bijvoorbeeld een zeewierburger. Op Lowlands staat zelfs een restaurant waar ze enkel en alleen producten met een uiterste houdbaarheidsdatum serveren om zo voedselverspilling tegen te gaan. Naast duurzaam voedsel ligt de nadruk bij festivals op een zo groen mogelijk energieverbruik. Waterbesparingssystemen, zonnepanelen en recyclebare producten zijn inmiddels behoorlijk ingeburgerd bij de grotere festivals. De kleinere festivals kunnen daarentegen nog moeite hebben met duurzaamheid, gezien het best een dure investering is. Een bedrijfslening van Qeld.com zou hen daarbij wellicht kunnen helpen. Hoewel hun aanpassingen langzamer gaan hebben ze wel de grotere festivals om de kunst vanaf te kijken. Het wiel opnieuw uitvinden is immers overbodig.

Beleving staat centraal

Dit wil zeggen dat het op festivals al lang niet meer enkel om de muziek draait. Het is zelfs zo dat de gemiddelde festivalbezoeker niet voor de line-up naar het festival gaat, maar puur om de hele beleving en de sfeer. Dit weten de organisatoren ook en dus wordt het merk van het festival belangrijker dan de artiest. Zo wordt er meer dan ooit gekeken naar de doelgroepen van het festival (zo breed mogelijk, want dan komen er meer bezoekers!), de aankleding en de algehele sfeer. Zo hoef je als bezoeker niet meer altijd in het gras te zitten maar kun je ook neerploffen op een loungebank, in een hangmat of een schommel.

Technologie steeds grotere rol

De ontwikkelingen op het gebied van technologie staan niet stil. Zo hebben de meeste festivals hun eigen app, zodat de papieren programma’s binnenkort waarschijnlijk helemaal verdwenen zijn. Ook virtual reality en augmented reality zijn in opkomst, waarbij men door middel van een speciale VR-bril de meest bizarre of mooie taferelen kan waarnemen.

steadyincome