Glastonbury Music Festival

Nadat Michael Eavis een bluesfestival met onder andere Led Zeppeling als act had bijgewoond, was hij er van overtuigd dat hij een soortgelijk festival neer kon zetten. Zo geschiedde, en in 1970 was de eerste editie van Glastonbury een feit. Toen werd echter nog de naam Pilton Festival gevoerd en bedroeg de toegangsprijs een luttele £1. Het daaropvolgende jaar was de entree van het festival gratis en trok het zo’n 12.000 bezoekers.

Negen kilometer ten oosten van Glastonbury, tussen de dorpjes Pylle en Pilton bevindt zich de Worthy Farm. Een heuvelachtig landschap dat sinds 1970 dienst doet als thuishaven van het Glastonbury Music Festival. De locatie is volgens velen erg speciaal, gezien er diverse leylijnen op de plek bijeenkomen. Dergelijke plekken worden gezien als krachtplaatsen of leycentra, plaatsen waar een positief geladen energie heerst.

In de jaren ’70 zijn er enkele jaren geweest waarin er geen festival georganiseerd werd. Toen in 1978 zo’n 500 mensen ten onrechte dachten dat er een festival plaats zou vinden, ontstond er een minifestival. Dit leidde opnieuw tot een officiële editie in 1979, welke helaas niet winstgevend werd. Besloten werd dan ook dat er in 1980 geen festival georganiseerd zou worden. Vanaf 1981 is er echter besloten dat het festival een jaarlijks terugkerend evenement zou worden. Een aantal uitzonderingen hierop waren 1988, 1991, 2001 en 2006.

Het festival wordt tot op heden nog steeds georganiseerd door Eavis, en op de beveiligingsmedewerkers en technici na, zijn alle medewerkers van het festival vrijwilligers. Door middel van gratis toegang tot en met transport naar het festival worden ze door de organisatie betaald. Alle winst die voortvloeit uit het festival wordt geschonken aan goede doelen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er diverse podia zijn op het festival welke door partijen zoals Greenpeace geregeld worden.

steadyincome