Lowlands

De officiële benaming van dit driedaagse muziekfestival luidt eigenlijk ‘A Campingflight to Lowlands Paradise’. In de volksmond is het echter beter bekend onder de naam Lowlands. Sinds 1993 staat het evenemententerrein van Walibi Holland in Biddinghuizen één weekend per jaar volledig in het teken van dit grootse evenement, waar voornamelijk de wat meer alternatieve muziek ten gehore wordt gebracht.

Naast de vele bands en dj’s die het festival aanbied aan haar bezoekers, zijn er daarnaast ook allerlei andere activiteiten te doen. Zo kan men genieten van een sterk staaltje literatuur, zijn er filmvoorstellingen te bekijken, kan er gelachen worden bij de cabaretshows en viert creativiteit hoogtij bij onder andere theatershows, balletvoorstellingen en stripboeken beurzen.

De ware geschiedenis van Lowlands vindt haar oorsprong echter vele decennia eerder, namelijk in november 1967. Utrechts kunstschilder Bunk Bessels organiseert in dat jaar onder begeleiding van een aantal medewerkers van De Kargadoor, een Utrechts cultureel podium, het popfestival A Flight to Lowlands Paradise. De Margriethal van de Jaarbeurs in Utrecht was 18 uur lang het toneel van dit culturele festival, wat vooral doordrenkt was met wierook, experimenteel theater, dans, dichters, films en bodypainting. Alles geheel volgens het verwachtingspatroon van een festival in dit flowerpower tijdperk.

De tweede editie werd gehouden op 28 december 1968 en bood de bezoekers de kans Jimi Hendrix in levende lijve te zien optreden. Het evenement was zelfs speciaal een maand voor hem uitgesteld, zodat de gitaarvirtuoos op het podium kon verschijnen. Helaas kwam Hendrix uiteindelijk niet opdagen, evenals een aantal andere grote namen uit de muziekwereld. Wie wel kwam opdagen was de band Pink Floyd, en maakte hiermee samen met Cuby + Blizzards veel goed voor de 18.000 bezoekers.

Vanaf 1993 herstelde artiestenbureau Mojo Concerts tezamen met evenementenorganisator Loc7000 het festival in ere, met een driedaagse outdooreditie van A Campingflight to Lowlands Paradise. Het was in feite een vervolg op ‘Ein Abend In Wien’, een tweedaags festival in De Doelen in Rotterdam. Dit was eigenlijk weer een voorloper van ‘Pandora’s Box’, eveneens een festival dat plaatsvond in Rotterdam. Beide voorlopers boden de ruimte aan opkomende artiesten en kunstzinnige undergroundmuziek.

Bijzonderheden

De aankleding en vormgeving van het Lowlands zoals we dat nu kennen, lag van 1993 tot 2015 in handen van Peter te Bos. Peter is zanger van rockband Claw Boys Claw en eveneens grafisch ontwerper. De theatrale aankleding met bijzondere details is een stijl die voortborduurt op de sfeer waar ‘Ein Abend In Wien’ mee begon. Ook de typerende mascotte met een scheermes als mond, genaamd Rapid Razor Bob, is van de hand van Peter te Bos.

steadyincome